Ce să nu faci dacă vrei să înveţi franceză

1280340847_x_2f789ea2

Bine te-am regăsit!

Astăzi, m-am hotărât să împărtăşesc cu tine un secret care pentru mine  s-a dovedit a fi esenţial în învăţarea unei limbi străine. E adevărat că aş fi vrut să ştiu sau să aflu despre acest lucru cu mult timp înainte, din timpul şcolii. Nu ştiu cum se mai predă azi la şcoală, dar mi-ar plăcea să fie totuşi mai diferit faţă de cum se preda acum 20 de ani. În zilele noastre, există însă, un mare atu: internetul – unde găseşti tot ce vrei şi la ce nu te-ai gândit vreodată.

Aşadar, dacă vrei să înveţi o limbă străină, oricare ar fi ea, te rog să citeşti articolul de astăzi. Înainte de a-ţi împărtăşi care este acel secret de care îţi vorbeam, aş vrea să îţi povestesc 2 lucruri personale privind limbile străine.

Aşa cum am mai scris în alt articol, sunt pasionată de limbile străine. Aşa că îţi voi spune două poveşti personale, una cu privire la limba engleză, cealaltă legată de limba spaniolă.

1. Prima poveste: Acum 2 ani şi ceva, am plecat în Anglia într-un schimb de experienţă . Am învăţat limba engleză, la şcoală, din clasa a V-a şi îmi place foarte mult. Am ajuns în Anglia, în partea Scoţiei unde toata lumea vorbea o engleză mai altfel faţă de cea învăţată la şcoală. Ce crezi că mi s-a întâmlat acolo??? Pot să îţi spun, cu mare regret, că nu ştiu daca am scos 100 de cuvinte din gură în engleză. Pur şi simplu, am avut un blocaj atât de mare, astfel încât de abia reuşeam să leg 2 cuvinte.
Situaţia mea de atunci era următoarea: Citeam în limba engleză şi înţelegeam 80%. Ascultam în limba engleză, înţelegeam 50%, iar după un timp, îmi pierdeam interesul. Iar de vorbit în limba engleză, procentul era cam de 10%.
După ce am aplicat metoda pe care ţi-o scriu mai jos, engleza mea s-a îmbunătăţit considerabil.

 2. A doua poveste: Ştii şi tu că după revoluţie, la televizor a avut loc o „explozie” de telenovele. Toată lumea privea telenovele. Bineînţeles că şi eu!!! Care era limba vorbită în marea majoritate a telenovelelor? Limba spaniolă. Da, şi uite aşa privind mereu telenovele dupa telenovele în acea perioadă, am ajuns să învăţ limba spaniolă. Nu cunosc reguli de gramatică, definiţii, conjugări etc., în schimb, înţeleg 80-85 % din ceea ce se vorbeşte în limba spaniolă şi chiar pot avea o conversaţie la nivel basic, iar dacă vreau să ştiu cum se spune un cuvânt sau o frază, caut în dicţionar.

Care crezi că e diferenţa între cele două? În engleză, aveam teama de a nu greşi, de a nu spune vreo prostie, gândul meu fiind mereu la cum să construiesc corect fraza din punct de vedere gramatical. În ceea ce priveşte limba spaniolă, am învăţat-o ca un copil, fără să fiu stresată că greşesc.

Ţi-am spus aceste două poveşti personale pentru că vreau să îţi spun marele secret pentru a-ţi îmbunătăți limba franceză. Dar, înainte de a îți da acest secret, această metodă foarte eficientă pe care eu însumi am folosit-o cu succes, în primul rând, vreau să îţi spun ce să nu faci.
Ce fac oamenii atunci când doresc sau au nevoie să învețe o nouă limbă? Primul lucru pe care îl fac este să meargă la cursurile de formare sau să învețe gramatica şi conjugarea. Ei bine, pentru cineva care nu a studiat limba franceză deloc, e nevoie să învețe regulile necesare de bază. Dar de ce o persoană care are deja unele cunoștințe de limba franceză îşi mai pierde timpul şi energia pentru a afla mai multe despre subjonctiv, despre mai mult ca perfect și diferitele tipuri de adjective? Este inutil!

Dacă vei citi articolele mele în continuare, vei reuşi să ai un nivel bun de limba franceză. Eu ţi-aş recomanda să nu îţi pierzi timpul învățând gramatica, luând meditaţii sau mergând la cursuri de limba franceza. Repet: nu învăța gramatica, nu lua cursuri de limba franceza! Acest lucru poate părea o nebunie, dar eu sunt convinsă că, dacă urmezi acest sfat, vei economisi timp, bani şi energie. Și dacă urmezi, de asemenea, secretul pe care ţi-l voi da într-o clipă, îţi vei îmbunătăți mult mai rapid limba franceză.

Aşadar, care este acest secret? Suspans … Secretul este mai mult decât simplu: Ascultă!  DA, ai citit bine! Ascultarea într-un mod activ a ceva ce îţi place şi este interesant pentru tine, te va ajuta să îţi îmbunătăţeşti limba franceză. În timpul unui curs, unei lecţii de limba franceză, cât de mult asculţi? De obicei, asculti un profesor fără prea multă concentrare, citim ce scrie pe tablă și scriem în caietele noastre. De cele mai multe ori, înveţi cuvinte și reguli gramaticale rar utilizate. Înveţi lucruri interesante in timpul orei de limba franceză? Aceasta depinde foarte mult de profesor, dar, de obicei, nu. Învăţarea gramaticii complexe este, de multe ori, plictisitoare.
Deci, cum învățăm prin ascultare? Cum funcționează? Mecanismul de învățare este simplu: asculţi activ și  înțelegi franceza într-un mod autentic (adică să asculţi ceva care îţi trezeşte interesul, care îţi place, care te încântă), iar în timpul acesta creierul tău înmagazinează informațiile importante. O faci într-un mod inconștient, nu-ţi dai seama, dar, datorită contextului, înveți cuvinte noi și expresii noi. Prin repetare (ascultă de mai multe ori), informațiile vor fi gravate în memorie. Și când vorbești franceza, cuvintele și expresiile pe care le-ai auzit, vor ieși din gură în mod automat. Asta e modul în care învață copiii. Ei nu vorbesc, dar ascultă, îşi înţeleg părinții, iar când încep să vorbească, o fac automat.
Ei bine, poate tu nu crezi şi vei spune: „Eu nu sunt de acord. Nu cred că poţi învăța într-adevăr ascultând materiale audio. Este mai bine să participi la cursuri și să înveți mecanic limba, oricare ar fi ea.”

Îţi pun însă o întrebare: Ajungi fotbalist, învăţând mecanismele fotbalului într-o sală de clasă?  sau Cu ce m-a ajutat pe mine 8 ani de limba engleză la şcoală, cu zeci şi zeci de reguli dacă nu am reuşit să comunic?

SFATUL MEU: nu pierde timpul mergând la cursuri de limba franceză. Iar dacă eşti încă elev/ă, aplică şi tu aceeaşi metodă ! Nu îţi pierde timpul şi energia învăţând regulile gramaticale. Secretul succesului tău este atât de simplu, dar atât de important. ASCULTĂ! Vei reuşi să comunici în limba franceză, profesorii te vor aprecia mai mult, stima de sine va creşte şi vei fi motivat să ştii mai mult, iar regulile de gramatică le vei învăţa din mers. Ascultă conținut autentic și ușor de înțeles în timpul tău liber şi vei vedea că pe zi ce trece franceza ta se va îmbunătăţi.

Îţi propun un mic exerciţiu: alege un material audio, ascultă-l şi scrie-mi, într-un comentariu, cât de greu ţi s-a părut.

Sau poţi asculta melodia de mai jos la care ţi-am ataşat şi versurile:

Edith Piaf – Non, Je ne regrette rien

Versuri – Edith Piaf

PS. Mi-ar plăcea să îmi laşi un comentariu mai jos dacă acest articol ţi-a fost de folos. De asemenea, scrie-mi dacă ai şi tu o poveste despre învăţarea unei limbi străine!

Cu prietenie,

Bianca

Ţi-a plăcut acest articol?

Mă bucur nespus că ai citit acest articol. Dacă ţi-a plăcut, vino alături de ceilalţi cititori ai mei pentru a primi noi informaţii legate de învăţarea limbii franceze.

În plus, vei primi gratuit, din partea mea, minighidul "Cele 3 secrete care te ajută să vorbeşti corect şi fluent în limba franceză"

20 Comments

  Mirela

  Vezi tabloul?
  Mirela, castile in urechi, cantand la maxim Edith Piaf…
  Esti o profesoara buna. Succes cu acest proiect in continuare.

  Bianca

  🙂 Draga Mirela… si inca ce tablou minunat vad!
  Multumesc!

   denisa

   Va rog ma ajutați și pe mine sa învăț franceza am niște verbe și nu poți sa le pronut

    Bianca

    Despre ce verbe este vorba, Denisa? 🙂

  Monica

  Super articolul!

  De astazi ma pun serios pe ascultat.
  O sa aplic regula 70/30 si in limbile straine.

  Succes in continuare si cand voi deveni mai avansata, promit sa las comentariile in limba franceza.

  Cu drag,
  Monica

   Bianca

   Succes in studiul tau, Monica! De abia astept sa comentam impreuna in franceza!

  Anonim

  Buna, Am citit acest articol si inca cateva. Itrebarea mea este: functioneaza daca incerc sa citesc o carte exclusiv in franceza si sa ma folosesc de dictionar ca sa-mi traduc cuvintele pe care nu le cunosc inca? astept un raspuns aici sau pe pagina mea de facebook. Multumesc anticipat. O zi frumoasa!

   Bianca

   Buna!

   E o metoda excelenta de a invata noi cuvinte daca vei citi o carte exclusiv in limba franceza. Iti dezvolti vocabularul limbii franceze, gandeste-te numai cate propozitii si fraze vei citi de la inceput pana la sfarsitul cartii. Chiar recomand acest lucru pe langa cel de a asculta muzica in limba franceza sau a privi la Tv exclusiv in limba franceza ceea ce iti face placere. Succes si o seara buna!

  Sorin

  Si eu am urmat acceasi metoda, dar in varianta Français Authentique cu Johan. E bine ca exista si o varianta in limba romana. SUCCES

   Bianca

   Multumesc! Succes si tie!!!

  clo

  initial, scepticismul meu m-a facut sa cred ca vrei sa ne zici cat de grav este sa inveti o limba straina ascultand. Asa-i aud pe multi. Eu sunt unul dintre copiii aia nefericiti care in timpul scolii generale a trebuit sa se plimbe pe la vreo 5 scoli diferite. Long story short, ai mei au avut probleme financiare si ne-am mutat de colo-colo ca tiganul cu cortul. Trist a fost ca pe unde ma duceam ba era germana avansat, ba franceza avansat, ba rusa avansat. Profesorii nu aveau rabdare cu mine, asa ca luam note invatand sa zic 3 fraze in limba respectiva, iar eu ca un copil prost ce eram, ma bucuram ca scap usor. Insa acum, dupa ce ani de zile am calatorit imi dau seama ca-i un mare handicap sa nu stii sa vb mai multe limbi. Engleza o vorbesc fluent, multumita televizorului. La fel si spaniola.
  Imi aduc aminte profele de le aveam, ma/ne terminau cu niste conjugari de verbe. Da, stiu sa conjug corect cateva verbe si acum, la 10 ani dupa terminarea liceului. Dar cu ce ma ajuta daca nu stiu sa vorbesc, nu am un vocabular bogat. Gramatica vine si ea in timp….dar mai important este vocabularul. Zic eu.

  Dani

  super articolul .

   Bianca

   Multumesc mult!

  pana

  Va felicit pentru metodele gasite,Eu caut inca solutii, locuiesc in Franta si lucrez la o asociatie .cum pot preda limba franceza unor oameni fara educatie ,unor rromi care au ff putine cunostinte de limba romana ,care nu stiu sa scrie si sa citeasca,marea majoritate au facut 4-5 clase in Romania dar acum sunt nevoiti sa invete limba franceza,Eu caut un suport de curs mai adaptabil acestor oameni, un curs rapid si eficace pentru incepatori adulti.Daca aveti idei va rog din tot sufletul sa ma ajutati. Cu mult respect,Daniela

   Bianca

   Multumesc mult! Sa stiti ca mi-ati dat tema de gandire. Voi reveni curand cu un raspuns care sper sa va ajute.
   O seara buna!

  adrian

  DAAA! O metoda excelenta si cred ca singura care da rezultate. Prima metoda pe care am incercat-o a fost cu o carte „invata limba franceza fara profesor”(fara audio) – horror. Am renuntat dupa 2 luni, in care nu reuseam sa leg o fraza si intelegeam foarte vag ceva de la TV in franceza. Pe urma am luat cursul Assimil, care e fix metoda de care zici tu: doar sa asculti de mai multe ori aceeasi chestie, si nimic altceva. In 3 luni, rezultatele erau deja mult peste asteptarile mele, mai ales ca fusesem descurajat de prima incercare si nu mai aveam sperante ca se va prinde franceza de mine. Pe urma audibook-urile sunt excelente pentru metoda asta.

   Bianca

   Buna!

   Intr-adevar, fara audio nu vei reusi sa inveti o limba straina. Nu stiam de acest curs Assimil, multumesc pentru sugestie.
   Numai bine si noapte buna!
   Multumesc mult!

  Rodica

  Buna Bianca !
  Ceea ce ai scris tu in articol imi spune sotul meu mereu ,despre asculare ,imagazinare etc acum ca am citit si articolul tau cred si mai mult in aceasta metoda sper sa reusesc. Multumesc Bianca ma bucur ca te-am gasit aici.

  carla_25

  BuNa. Ai mare dreptate cu ascultarea activa a limbii franceze…iar eu as da o mare importanta si comunicarii, insa nu sunt de acord cu ideea de a nu a lua cursuri de limba franceza sau limba pe care vrei sa o inveti. A sti gramatica unei limbi este esentialul suprem pt a reusi sa comunici si sa scrii (corect, bineinteles)Sa stii ca am contact cu limba franceza de ani buni, vin in Franta in fiecare an si stau f mult cu vorbitori nativi, iar pana nu am pus mana pe gramatica nu am avut succes. Eu cred ca este f important sa stii cum se formeaza un timp, pluralul sau femininul si alte chestii de genul. Degeaba avem un lexic bogata daca nu stim sa formulam corect o fraza sau sa ne exprimam coresct .Asta e parerea mea, iar succesul mi-a fost garantat cand am invatat engleza. Pana nu am pus mana pe gramatica serios, nu am reusit

  alin

  salut bianca
  sunt in franta de 8 luni de zile am incercat sa merg la cursuri de limba franceza dar inutil dupa ce ieseam de la curs fara rost ca utiam totul pe urmma ;
  itit dau dreptate ascultatil e cel mai bun remediu asta fac eu si vad ca avansez din ce in ce mai bine vizionez emisiunile care imi plac si parca le intaleg foarte bine si vocabularul meu incerca sa se inbogateasca . ai mare dreptate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Aboneaza-te la newsletterName: Email: